Home » Onze Eenheid » Wie is wie?
Wie is wie?
De Belgische Special Operations Forces (BELSOF) zijn wereldwijd inzetbare, zeer parate en snel inzetbare strijdkrachten die uitblinken in het volledige conflictspectrum in politiek gevoelige, onstabiele, onzekere, complexe, ambigue en turbulente omgevingen. Ze kunnen openlijk, heimelijk of discreet opereren op het land, op zee en in de lucht. SOF opereren in bergachtige omgevingen, in woestijnen en in jungles, onder de meest veeleisende klimatologische omstandigheden.
Ze verschaffen zich toegang tot en opereren op zeer afgelegen locaties en voeren hun missies uit onder moeilijke omstandigheden en dit met beperkte middelen. Daarnaast kunnen ze, indien nodig, opereren in door de tegenstander of vijand gecontroleerde of betwiste gebieden door gebruik te maken van speciale infiltratie-, extractie- en ondersteuningsmethoden. Het blijft dé capaciteit om creatieve, alternatieve, onconventionele en onorthodoxe oplossingen te bieden voor moeilijke en complexe veiligheidsuitdagingen, vooral wanneer de inzet van conventionele opties te riskant, te duur, niet wenselijk of te gevoelig zijn, wat de belangrijkste kracht van SOF vormt.
Binnen het Special Operation Regiment (SO Regt) bevinden zich TWEE verschillende SOF kerncapaciteiten. De Special Forces Group (SF Gp) en de ParaCommando’s van het 2e Bataljon Commandos (2 Bn Cdo) en het 3e Bataljon Parachutisten (3 Bn Para). Deze twee soorten SOF-kerncapaciteiten vullen elkaar aan: Aan de ene kant de Special Forces-groep, een kleinere SOF-capaciteit met meer gespecialiseerd personeel, ze worden vaak de Belgische Tier 1 SF-capaciteit genoemd. Aan de andere kant de Paracommando’s, een grotere SOF-capaciteit, die de nodige massa levert in termen van personeel, vuurkracht en specifieke sleutelcapaciteiten.
De Special Forces Group, gevestigd in HEVERLEE en een maritieme tak in ZEEBRUGGE, is de primaire SOF-eenheid van BELSOF. De groep voert expeditionaire, en indien nodig ook binnenlandse, speciale operaties uit te land en ter zee. De primaire taken omvatten het volledige spectrum van militaire bijstand, speciale verkenning en directe actie (inclusief gijzelingsoperaties).
Bijkomende taken zijn close protection en het ontwikkelen en testen van nieuwe uitrusting, tactieken, technieken en procedures. Het is de eenheid bij uitstek voor gevoelige nationaal-strategische speciale operaties (vaak omschreven als “chirurgische operaties”) en voor het uitvoeren van discrete (inclusief in burgerkledij), clandestiene of geheime operaties. Het is ook de primaire capaciteit voor speciale oorlogvoering (Special Warfare) en voor nationale operaties om dynamische targets te beïnvloeden en te ontwrichten (met dodelijke of niet-dodelijke middelen) met behulp van het proces van find, feel, understand, influence & disrupt (F2UID) en het find, fix, finish, exploit, analyse & disseminate (F3EAD) targeting proces.
De Special Forces Group heeft een eigen instrucite- en trainingsafdeling. Deze verzorgt de selectie, opleiding en training voor het operationele detachement van de Special Forces Group en biedt geavanceerde tactische en close protection vorming en training aan aan personeel van de Special Forces Group en geselecteerd ander personeel van Defensie. Het is eveneens het kenniscentrum van de SF Gp en ondersteunt de ontwikkeling en evaluatie van nieuwe uitrusting, tactieken, technieken en procedures.
Afhankelijk van de veiligheidsuitdaging wordt de militaire en civiele respons afgestemd op de missie om de gewenste effecten te bereiken. De militaire bijdrage kan variëren van een detachement van slechts een handvol operatoren tot een Task Force van meer dan honderd mannen en vrouwen. Ook qua uitrusting hebben Special Forces een grote verscheidenheid aan voertuigen, wapens en ander materiaal waaruit ze kunnen putten.
De verschillende tailored to the mission detachementen kunnen worden samengesteld uit de Special Forces Group, de Paracommando’s of een combinatie van beide, en kunnen worden ingezet in een nationale context (zonder andere buitenlandse partners) of in een internationaal kader (NAVO; EU of ‘coalition of the willing’). Op die manier kan Belgische Defensie flexibele oplossingen bieden voor de uitdagingen waarmee onze regering wordt geconfronteerd.